Burdur’da yer alan Salda gölü için kapsamlı araştırmalar yapan Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı elde ettiği verileri NASA ile paylaşacak. Boğaziçi Üniversitesi’nin resmi web sitesinde yer alan habere göre; Korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgelerinin de belirlendiği proje sayesinde elde edilen veriler ayrıca, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars’ta devam eden projeler için de nitelikli veri bankası olarak kullanılacak.
Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer almaktadır. Ormanla kaplı olan tepeler ve kayalık araziler arasında yer alan küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu bir göldür. Kapalı havzalıdır. 44 kilometrekare yüzölçümü olan gölün derinliği ise 184 metreyi bulmaktadır. Gölde oluşan hidromanyezit minerali “biyolojik mineralizasyon” un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.
2019 tarihinde Resmi Gazetede, 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiştir.
Yapılan araştırmalar ile birlikte gölün dünya yüzeyinde bakteri türlerinin evrimini anlamak için çok önemli ipuçları barındırdığını vurgulan Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Bahar İnce, şunları söyledi: “Mikrobiyolojik açıdan oldukça zengin bir potansiyele sahip Salda Gölü’nde dünyada mikrobiyal evrimde önemli ipuçları barındırdığını düşündüğümüz bakteri familyaları yoğun şekilde yer alıyor. Uluslararası saygınlığa sahip platformlarda patentlenmek üzere Salda Gölü’ndeki mikroorganizmalara ait ilk gen dizileri elde edildi. Tüm bunlar NASA’nın Mars üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalara nitelikli veri bankası sağlayacak.”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın proje sonuçlarıyla ilgili hazırladığı basın bilgi notunda Salda Gölü ile bulgular şöyle sıralandı: “DNA izolasyon teknikleri örnek çeşidine (su, sediman, mikrobiyal mat, kayaçlardan alınan biyofilm) bağlı olarak optimize edilerek, Salda Gölü’ne özgün 4 farklı protokol geliştirildi. Gölün bakteriyolojik komünite yapısında ‘Alphaproteobacteri‘ gibi mikrobiyal evrimde önemli ipuçları barındırdığı düşünülen familya yoğun şekilde görüldü. Bununla birlikte, Proteobacteria şubesinin 6 farklı bölgeden alınan örneklerin çoğunda öne çıktığı, ‘Firmicutes‘, ‘Actinobacteria‘, ‘Verrumicrobiae‘ gibi pek çok şubeden mikroorganizmanın tespit edildi. Bu sonuçlar, Salda Gölü’nün mikrobiyolojik açıdan oldukça önemli bir potansiyeli olduğunu ortaya çıkardı. Gölün bütünleşik olarak jeomikrobiyolojik haritası hazırlandı. Salda Gölü’ne ait korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgeleri tanımlandı. Koruma kullanma dengesi yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan mevcut Salda Gölü havza yönetimi planının gölün mikrobiyal ekolojisini de dikkate alarak genişletilmesi gerekliliği ortaya kondu. Uluslararası kabul görmüş platformlarda patentlenmek üzere Salda Gölü’ndeki mikroorganizmalara ait ilk gen dizileri elde edildi. NASA’nın Mars üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalara nitelikli veri bankası sağlandı.”
Salda Gölü Araştırmaları NASA İle Paylaşılacak
Yorum Yaz