Kral II.Ramses: Hayatı ve Ailesi

04 Ağustos 2022 00:31

II.Ramses, Mısır’ı altın çağında yöneten en ünlü Mısır krallarından biridir. 19. hanedanının 3. firavunu ve 1. Seti’nin oğludur.

 

 

II. Ramses Kimdir?

MÖ 1302’de Mısır’ın Teb şehrinde doğmuştur. Babası 1.Seti, annesi ise Tuya’dır. Mısır’ı altın çağında, MÖ 1279’dan 1213’e kadar tam 66 yıl boyunca yönetmiştir.

II. Ramses’in Çocukları Kimlerdir?

Tarihçiler kesin sayıyı tahmin edemese de 162 çocuğa yakın olduğunu varsayıyorlar. Bilinen çocuklardan bazıları: Amun-her-khepeshef (Nefertari’nin ilk çocuğu), Ramesses, Merneptah, Meritamen, Nebettawy, Khaemweset ve diğerleridir. Birçok çocuğundan uzun yaşamıştır ve yerine 13. oğlu olan Merneptah (ya da Merenptah) geçmiştir.

II. Ramses Neden Bu Kadar Önemli?

Kadeş Savaşı kesin bir sona ulaşmadığından, iki ülke birkaç yıl savaşın eşiğinde kaldı. Sonunda, MÖ 1258’de Ramses, Hititlerle tarihin ilk büyük barış antlaşmalarından birini imzalamaya ve bu antlaşmaya uymaya gönüllü oldu. Bu onu dünyada bir barış anlaşması imzalayan ilk hükümdar yaptı. Mısır tarihinde bir öneme sahip olmasının en büyük faktörlerinden biri budur. Bir diğeri ise 66 yıllık hükümdarlığı boyunca birçok anıt ve tapınak inşaa etmesidir. En önemli eserlerinden ikisi, Abu Simbel ve Ramesseum tapınaklarıdır. Boyut, tasarım ve karmaşıklık söz konusu olduğunda bu anıtların her ikisi de yeni bir mimari tarza sahiptir.

Nasıl Pasaport Aldı?

1974’te Kahire Müzesi Mısırbilimcileri, II. Ramses’in mumyasının durumunun hızla kötüleştiğini fark ettiler. Kapsamlı araştırma ve tıbbi muayene için mumyasının Paris’e götürülmesine karar verildi. Burada Ramses’e mesleği Mısır Kralı diye belirtilen bir Mısır pasaportu verildi. Büyük firavunun sivri burun ve güçlü, yontulmuş bir çene hattı ile tamamlanan keskin hatlara sahip olduğu tespit edildi. Ayrıca uzun boylu, kaslı bir vücuda sahip bir kızıl olduğu iddia edildi.

II. Ramses Ne Zaman ve Nasıl Öldü?

19. hanedanın en önemli krallarından biri olan 2.Ramses, 90 yaşında “Artrit” nedeniyle öldü ve KV7’de Thebes’in batı kıyısındaki Krallar Vadisi’ne gömüldü. Ramses, Mısır krallığının topraklarını genişletmek ve sürdürmek için dünya çapında alkış alan büyük bir lider ve güçlü bir kraldı.

Tıpkı Antik Mısır’ın en ünlü mimari harikalarından biri olan Kraliçe Nefertari’nin mezarı gibi; Ramses’in de muhteşem bir mezar odası vardı.
Ancak mumya haydutlardan korumak için bilinmeyen bir yere kaydırıldı. Daha sonra 1881’de Deir el-Bahri’de yeniden keşfedildi. Daha sonra 1885’te, büyük firavunun mumyası, 2007’den itibaren kaldığı Kahire’deki Mısır Müzesi’ne yerleştirildi.

Mısır kültürünün her yönden gelişmesine ve gelişmesine yardımcı olan 2.Ramses tarafından inşa edilen ilahi figürler ve anıtlar bugün Mısır turizmine ciddi gelir sağlıyor.

 

Antik Mısır ile ilgili yazımızı okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz:

https://cevizgo.com/antik-misir-tarihi-hanedanlari-cografi-ve-ekonomik-yapisi/

Sıradaki içerik:

Kral II.Ramses: Hayatı ve Ailesi