Günlük hayatta seçim ve eleme gereken konularda sıkça uyguladığımız taş, kağıt, makas oyunun tarihi M.Ö. 200’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Eski Çinli yazarlar oyunun bu tarihlerde bile oynandığını yazmışlar. Oyun ilk ortaya çıktığında bugün oynadığımız yapıda değildi. Daha farklı üç varyasyon ile kullanılmaktaydı. Peki taş, kağıt, makas oyunu ilk nerede ortaya çıktı?
Bugün rakiplerinizi elemek için kullandığımız el ile pratik bir şekilde yapılabilen taş, kağıt, makas oyunu Çin’de bulundu. Uzun yıllar Çin bölgesinde kalan oyun 1700’lü yıllardan sonra yayılmaya başladı. Günümüzde neredeyse her alanda kullanılmaktadır.
Taş-kağıt-makas oyunu iki kişi veya daha fazla kişi ile oynanabilir. Oyuncular ilk başta ellerini taş pozisyonunda hazırda beklerler. Daha sonra aynı anda ellerini kullanarak taş, kağıt veya makas yaparak birbirine üstünlük kurmaya çalışırlar. Oyunda taş makası kırar, makas kağıdı keser ve kağıt taşı sarar. Eğer aynı seçim yapılırsa tekrarlanır.
2005 yılında Japon bir iş adamının satışa çıkaracağı önemli tabloların yer aldığı açık arttırmayı hangi firmanın yapacağı ile ilgili karar iki teklifin yakın olması yüzünden verilemedi. Açık arttırmanın Christie mi yoksa Sotheby firmasının mı yapacağına taş-kağıt-makas oyunu ile karar verildi. Açık arttırmayı yapacak olan taraflar 7 gün bunun üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. Yarışma günü geldiğinde daha adil olması gerektiği için taraflara kağıtlar verildi. Kağıtlara biri makas biri kağıt yazdı ve Christie kazandı.
Japonlar bu oyunu asla kaybetmeyen bir robot yaptılar. İnsanla birlikte yarışan robot daha önce hiç kaybetmedi. Çünkü insanların yapacağı hareketleri önceden saliselerle anlayabiliyor. Aslında kazanmanın yolu da buradan geçiyor. Sizce bu robottan iki tane olmuş olsaydı hangisi kazanırdı?
Taş Kağıt Makasın Tarihi ve Kültürü
Yorum Yaz