Onlarca Virüsü Bulaştırabilen Aedes Sivrisineği

03 Ağustos 2022 15:48

Yaz aylarında sıcak havalarda daha çok ortaya çıkan Aedes sivrisineği nin, zika virüsü başta olmak üzere dang humması, chikungunya virüsü ve sarıhumma virüsünü bulaştırdığı ortaya çıktı. Aedes sivrisineğinin ısırığı ile bulaştırdığı birden fazla virüse ait tedavi edebilecek aşılar henüz bulunamadı. Şuana kadar bulaşan virüslere ait herhangi bir tedavi yok ancak ortaya çıkan belirtilere yönelik hafifletici tedaviler bulunuyor. Sivrisineğin bulaştırdığı virüslerden sadece sarı humma virüsüne karşı aşı günümüzde geliştirildi.

Aedes Sivrisineği Nedir?

(aedes aegypti) beyaz desenlere ve çizgili bacaklara sahip olan küçük siyah bir sivrisinektir. Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol be Önleme Merkezi yapmış olduğu açıklamaya göre sivrisineğin birden fazla virüsü taşıdığı ve bunlardan en az birinin ısırarak bulaştırdığını söyledi.

Aedes Sivrisineğinin bulaştırdığı virüsler;

  • Zika Virüsü
  • Dang Humması
  • Chikungunya Virüsü
  • Sarı Humma Virüsü
  • Batı Nil Virüsü
  • Dang Ateşi Virüsü

<yoastmark class=

Aedes Sivrisineği Nerededir?

Bu virüslü sivrisinek Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Artvin’den Giresun’a kadar yerleşik popülasyon olarak var olduğu ve Batum’dan Kırım’a kadar yayılmakta olduğu açıklanmıştır. Bu sivrisinekler yüksek virüs taşıma kapasitesine sahiptir.

Aedes Sivrisineği Etkisi ve Bulaştırıcılığı

Virüs taşıyan sivrisineğin şuana kadar taşıdığı virüslerden sadece birinin aşısı bulunuyor. Aedes sivrisineğinin ısırması sonucunda ciddi enfeksiyon problemlerine sebep olabiliyor. Kana karışarak virüsün yayılmasına neden oluyor. Şuana kadar diğer virüslere ait yan etkiler ortaya çıkmış değil.

<yoastmark class=

Aedes Sivrisineği Tedavisi

Aedes sivrisineği için yapılan herhangi bir tedavi şuan için yoktur. Bulaştırdığı virüslerden olan Sarı Humma virüsüne karşı günümüzde tedavi mevcuttur. Ancak diğer virüsler için şuan normal sinek ısırığı tedavileri uygulanıyor. Henüz çok ciddi bir hastayla karşılaşılmamasına rağmen dikkat edilmesi gerektiği söyleniyor.

<yoastmark class=

Aedes Sivrisineğinin Bulaştırdığı Virüsler

Sarı Humma Virüsü

Virüs bulaştıktan 6 gün sonra etkilerini göstermeye başlıyor. Ateş, halsizlik, eklem ve kas ağrıları ve titreme başlangıç olarak görülmeye başlanıyor. Hastalığın ilerleyen evresinde ciddi anlamda görülen karaciğer yetmezliği, karın ağrısı, idrarda azalma, epileptik nöbetler, yaygın kanama ve kalp ritim rahatsızlıkları görülebiliyor. Günümüzde aşısı olan bu virüsün tedavisi yapılmadığı zaman ölümle sonuçlanabiliyor.

Zika Virüsü

Diğer virüsler gibi baş ağrısı, ateş, kas ve eklem ağrılarının yanı sıra gözlerde kızarıklık, döküntü ve kusma eşlik edebiliyor. Zika virüsü bulaştıktan bir hafta içerisinde etkilerini göstermeye başlıyor.

Dang Ateşi Virüsü

Dang ateşi virüsü yüksek ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yaygın eklem ağrısı, cilt döküntüleri ve yüksek ateşe bağlı havale gibi belirtiler taşımaktadır. Çocuklar ve gençlerde hafif semptomlarla geçirdiğimiz bu hastalık, yetişkinlerde daha ağır şekilde seyreder. Hastalık ardından bağışıklık kazansak da kişide yeniden Dang ateşi ortaya çıkma ihtimali var.

Batı Nil virüsü

Virüsün bulaştıktan sonra belirtileri iki hafta içerisinde ortaya çıkıyor. Belirtiler arasında ateş, halsizlik, eklem ve kas ağrıları, görme bozukluğu, felç ve koma yer alıyor. Bu hastalık, özellikle beyin fonksiyonlarının gitgide bozulması şeklinde kendini gösteriyor.

Chikungunya Virüsü

Sinek ısırığı ile bulaştıktan 3 ile 7 gün sonra belirtileri ortaya çıkıyor. Ateş, eklem ağrısı, baş ağrısı, döküntü gibi semptomlarla başlayan bu hastalıkta, Dang ateşinde olduğu gibi belirtiler gittikçe artar. Chikungunya virüsünün bulaştığı kişiler, sivrisinek tekrar ısırdığında, virüs sivrisineğe tekrar geçerek başka kişilere bulaşır.

Diğer haberler için bağlantıya tıkla.

 

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Onlarca Virüsü Bulaştırabilen Aedes Sivrisineği