Böcek yiyen bitkiler diğer bitkilere göre daha fazla dikkat çekmiştir. Yazımızda etçil bitkilerin özelliklerinden ve evde nasıl yetiştirilebilir bunlardan bahsedeceğiz.
Etçil bitkiler diğer bitkilere göre asitli besinlerden yoksun yerlerde yetişirler. Toprakta bulunan azot ihtiyacını alamadıklarından dolayı avlarının proteinlerini sindirerek azot miktarını karşılarlar. Bitkiler temel besin ihtiyacını karşılamak için avlanmak zorunda değiller. Avlanmadıkları zaman yeterli azot miktarını alamadıklarında sadece gelişimleri yavaş ilerler.
Bilinen onlarca çeşit etçil bitki türü vardır. Bu türlerin yaygın olanlarını yazımızda listeleyeceğiz.
En yaygın olarak görülen tür sinekkapan bitkisidir. Bilimsel olarak Dionaea Muscipula olarak geçmektedir. ABD’nin Carolina eyaletinde bataklık alanlarında yaygın olarak görülmektedir. Bitkiler azot besinini topraktan karşılamaktadır. Bataklık çevresinde yetişen sinekkapan bitkileri bu ihtiyaçlarını avladığı sinek ve böceklerden karşılamaktadır. Bu ortamda protein ve azot besinini karşılayamadığı için günümüze kadar adaptasyon geçirerek etobur bitki haline gelmişlerdir. Bataklık bölgelerinde sinek ve böcek oranı fazla olduğu için burası bitkilerin gelişimi açısından çok iyi bir yerdir.
Bu bitkiler avlarını yakalama sırasında çok hızlıdır. Bir sineği yakalamak için gerekli hıza sahiptirler. Bitkiler yakaladıkları böceği boyutlarına göre 7-15 gün içerisinde sindirmektedirler.
Aldrovanda Vesiculosa adı ile geçen su çarkı bitkileri Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya bölgelerinde bulunur. Suda yaşayan küçük canlılarla beslenmektedir. Yaprakları üzerine konan canlıyı tüylerinin titreşmesi ile hissedip yakalar.
Pinguicula Vulgaris etçil bitkileri 3-16 cm arasında boya sahiptir. Mor ve ara sıra beyaz çiçeğe sahiptir. Bataklık gibi nemli yerlerde yaşamaktadırlar. Avrupa, Rusya, Kanada ve Amerika’da bulunan canlı türüdür. Kış aylarında tomurcuk çeklinde uykuya yatarlar. Çiçeği boru çeklindedir. İçerisinde yer alan tüyle sayesinde avını hissedebilirler. Avlarını cezbeden koku yayarlar. Hissettikleri zaman hızlı bir şekilde kapanırlar.
Nepenthes Attenboroughii, nadir olarak bulunan bir türdür. Bu bitkinin ise en önemli özelliklerinden birisi çanak çeklinde bulunan gövdesinde biriken su ile avlarını çekerler. Avları böcekler, sürüngenler, yumuşakçalar ve fareler olabilmektedir. Suyun içinde boğulan canlıları bitki sindirir.
Brocchinia Reducta, etobur bitki türüdür. Yeşil uzun yaprakları bulunur. Yaprakları sayesinde fotosentez yapabilirken sürahi bitkisinde olduğu gibi boru şeklindeki yapısı ile avlarını yakalarlar.
Drosera rotundifolia adı ile geçen etobur bir bitkidir. Rengi ve görüntüsü diğer bitkilere çok farklıdır. Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa, Sibirya ve Japonya’nın bataklıklarında sıklıkla görülür. Rengi ve görüntüsü ile avlarının dikkatini çekerken çevresine kokuda salgılarlar.
Bu başlıkta evde sinekkapan bitkininin nasıl yetiştirileceğinden bahsedeceğiz. Bu etobur bitkiyi evde yetiştirmek mümkündür. Diğer bitkilere göre ne kadar farklıysa bakımı sırasında da o kadar farklı dikkat edilmesi gereken şeyler vardır.
Sinekkapan bitkiler insanları ve hayvanlara zarar verecek kadar büyük boyutta canlılar değildir. Parmağınızı kapana koyduğunuzda size hiçbir zarar vermeyecektir. Yalnız dikkat edilmesi gereken ilk husus bu bitkiyi yetiştirdikten sonra elimizle sürekli kapanın kapanmasını sağlamamaktır. Çünkü bitki her kapandığında enerji harcamaktadır. Eğer bu enerjiyi 2-3 kere harcadıktan sonra avlanmazsa ölür.
Sinekkapan bitkilerine doğal ortamındaki yeri evde de sağlamanız gerekmektedir. Sinekkapan bitkiler doğal ortamında nemli, asidik ve besin anlamında fakir toprakta yaşamaktadır. Evdeki diğer bitkilere göre daha fazla sulamanız gerekmektedir. Gübrelemeye ihtiyaç duymayan bir bitki türüdür.
Sinekkapan bitkilerini yetiştirdiğiniz zaman avlanıp avlanmadığını anlamayabilirsiniz. Bu yüzden düzenli olarak cımbız yardımıyla yakaladığınız sinekleri tüylerine temas ettiğine dikkat ederek bırakabilirsiniz. Ortalama 1 hafta gibi bir süreçte sindirdiği için dikkat etmeniz gerekiyor.
Sinekkapan bitkileri kış aylarında uykuya yatar. Ölmüş gibi bir görüntü verir ama aslında yaşıyordur. Bu dönemlerde biraz daha az sıklıkla su vermelisiniz.
Etobur bitkiler her toprakta yetişmez. Besin değeri az, asidik topraklar da yetişir. gübreleme yapılmaz. Bunun için perlit ve silika kumu gibi toprağı havalandıracak su tutan topraklar kullanılmalıdır. Bunu internet üzerinden karşılayabilirsiniz.
Tohumları saksıya koyduktan sonra nemi sağlamak için kilitli bir poşet ile nemi tutabileceğiniz bir ortam ayarlayabilirsiniz. Derin bir saksıda üzerini streçleyebilirsiniz.
Sulama işlemini dinlenmiş su ile yapmanızda fayda var. Saf su işinizi görecektir. Sulama işlemini sprey ile püskürterek yapmaya çalışın. Saksının dibine kapağa su koymanızda fayda var.
Tohumları toprağa fazla gömmeyin. Üzerine ya da toprağın hemen altına bırakın. Saksıyı aşırı sıcak ve soğuk ortamda bırakmayın. 24°C – 32°C arası sıcaklık bunun için idealdir
Direk güneş gören yere değil olabildiğince aydınlık olan yere saksınızı koyun. Arada poşetin ağzını açarak havalanmasını sağlayın. Çimlendikten 1 hafta sonra poşeti tamamen çıkarabilirsiniz. 2-3 hafta sonra gün ışığına tamamen alıştırın. Sürekli nemli olmasına özen gösterin.
Etçil Bitki Nedir? Et Yiyen Bitkiler Nasıl Yetiştirilir?
Yorum Yaz