Para, MÖ 7. yüzyılda Lidyalılar’ın icadı ile ortaya çıkmıştır. Lidyalılar döneminde ticaretin gelişmiş olması ve ticaretin daha kolay bir şekilde yapılabilmesinden dolayı sikkeler basılmıştır. Lidya Kralı Alyattes’in emriyle basılan ilk madeni paralar, gümüş ve altın gibi değerli madenlerden üretilmiştir.
Keykubad döneminden günümüze ulaşmış ve ön yüzünde güneş ile aslan figürü bulunmaktadır. Bunlar gücü devletin gücünü simgelemektedir.
Danışmendlilerin sikkeleri yalnızca bakırdan yapılmıştır. Bizans’tan da esinlendiklerinden dolayı üzerinde Yunan harfleri de bulunmaktadır.
Artuklulara ait sikkelerde kartal ve insan figürleri görülmektedir. Çoğu zaman mitolojik kahramanlara ait figürlerde görülmektedir.
İlk para Lidya Kralı Krezüs zamanında altın ve gümüş karışımı madenden, bakla şeklinde basıldı. Sikkedeki aslan Lidya Krallığı’nı boğa ise komşu Phrygia Krallığı’nı temsil ediyordu.
Eyyûbî sikkelerini yazılı ve resimli olmak üzere iki şekilde incelemek mümkündü. Figür, altın ve gümüş baskılı sikkelerde görülmez, bronz sikkelerde vardır. Figürlü Eyyûbi sikkeleri Artuklu sikkeleri ile büyük benzerlik içindedir.
Sikkelerde bulunan kartal figürleri, bilginlik sembolü, havayı tayin eden unsur ve gücü temsil ediyordu.
Pers sikkelerinde hareket duygusu daha ağır basmaktadır. Hayvan figürlerindeki dinamik yapı dikkat çekmektedir. Pers krallık sikkelerinin ön yüzlerinde çoğunlukla Pers Kralı çeşitli askeri pozisyonlarda tasvir edilmiştir.
Daha fazlası için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. Instagram @cevzigo
Eski Medeniyetlerin Kullandığı Paralar
Yorum Yaz