Genetiği İle Oynanmış Domuzun Kalbi İnsana Nakledildi

13 Ocak 2022 11:10

Tıp dünyasında son günlerde önemli gelişmeler yaşandı. İki yıl önce bir domuzun böbreği, insana nakledilmişti. Bu nakil başarılı olduktan sonra bilim insanları domuzdan insana kalp nakli yapabileceklerini söylemişti. Domuzdan insana yapılan böbrek nakli, bir sonraki aşamaya da geçilmesini sağlayacak bilgiler sunacaktı. Böbrek nakli başarılı oldu ve tıp dünyası, yavaş yavaş domuz kalbi nakli üzerinde de çalışmaya başladı. İşte geçtiğimiz gün, tıp dünyasında bir ilke imza atıldı ve bir domuzun kalbi, bir insana nakledildi.

Dünyanın her yerinde nakil bekleyen birçok hasta mevcut. Kişinin tıbben ölümünden sonra özellikle hayati organlarını bağışlaması birçok kişinin yaşamak için umudu olacağını biliyoruz. Tıbbi ölümün gerçekleşmesinden sonra sağlıklı her organ bağışlanabilir. Yaşayan kişiden yalnız böbrek ve karaciğer nakli yapılmaktadır. Kadavradan ise kalp, karaciğer, pankreas, akciğer, ince bağırsak, böbrek gibi organlar ve tendon, kalp kapağı, kemik, yüz, el, kol, bacak, uterus gibi organlar nakil edilmektedir. Ülkemizde; kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, pankreas gibi organlar, kalp kapağı, gözün şeffaf kornea tabakası, kas ve kemik iliği dokuları başarı ile nakil edile bilinmektedir.

Domuzun Kalbi İnsana Nakledildi.

Son dönemlerde ABD kalp nakli için farklı yöntemler denemekteydi. Uzun araştırmalar sonucu kalp naklinin yalnızca insandan insana değil, domuz kalbinin de insan ile uyum içinde olduğu sonucuna vardı. Hatta ABD’nin Maryland eyaletinde 57 yaşında ölmek üzere olan bir hastaya son çare olarak bir domuz kalbi nakledildi. Bu ameliyat dünyada ilk kez gerçekleşmiş oldu. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi‘nde görevli doktorlar tam 7 saat süren nakil operasyonunda herhangi bir problem yaşanmadığını ve hastanın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu duyurdu. Haftalarca yaşamasından tamamen umudu kesilen ve makinaya bağlı olan hastanın şu anda bir probleminin olmadığı biliniyor. Yalnız ameliyatın uzun vadede sorunu çözüp çözmediği henüz emin bilinmemektedir.

Domuzun Genetiği İle Oynandı

David Bennet adlı ABD’li vatandaşa nakledilen domuzun, genetiği değiştirildiği açıklandı. Böylece domuz kalbinin, insan bünyesinde reddedilmemesini sağlamıştı. Genetiği değiştirilen hayvan organlarının bu şekilde kullanılması organ naklinde yaşanan sıkıntıların aşılmasına da yardımcı olması umut ediliyor.

Kalp Nakli Bekleyen Hasta

Organ Naklinde Yaşanılan Sıkıntılar Gün Geçtikçe Büyüyor

Dünya üzerinde organ nakli bekleyen binlerce insan var. ABD’de yapılan araştırmaya göre her gün organ nakli bekleyen 17 hasta hayatını kaybetmektedir. OrganDonor.gov sitesine göre, ABD’de 100 binden fazla kişi organ nakli bekliyor. Dünyada ise bu sayı 1 milyonun üzerindedir. Geçtiğimiz eylül ayında New York’ta bazı araştırmacılar, domuzların insanlara nakil sağlayabileceği hakkında olumlu deneyler yapmıştı. Deneyde, domuz böbreğinin beyin ölümü gerçekleşmiş hastaya yerleştirildiği ve böbreğin vücutta çalışmaya başladığı açıklanmıştı.

 

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Genetiği İle Oynanmış Domuzun Kalbi İnsana Nakledildi