Kullandığınız Maskeler Sahte Olabilir. Sahte Maske Nasıl Anlaşılır?

05 Şubat 2022 18:50

Koronavirüs salgını ile son yıllarda hayatımızdan çıkaramadığımız maskeler sahte olabilir. Son varyant ile birlikte bulaşıcılığı yüksek olan Omicron varyantı ile birlikte sahte maskeler koruyuculuk bakımızdan bu virüsün önüne geçmeye yetmiyor. Maske kullanımı ne kadar çok önemli bir koruma yöntemi olsa da kullandığımız maskelerin sahte olması bu tehlikenin önüne geçmiyor. Peki kullandığımız maskeler sahtemi? Sahte maske nasıl anlaşılır?

Eylül 2020’den bu yana maske üretimlerinin artması ile birlikte bugüne kadar üretilen maskelerin çoğunda %40 ile %50 arasında filtrelemenin yapmadığı belirtildi. Virüsün ortaya çıkması ile birlikte hızlı bir şekilde üretilen maskelerin çoğunda bu hataların olduğu gözlemlendi. Sık sık milyonlarca sahte maskeye bu yüzden el koyuluyor.

ABD’de çıkan haberlere göre 2 milyondan fazla hastanelere dağıtılan KN95 tipi maskelerin hepsi sahte çıktı. Çıkan bu haberlere göre ülkemizdeki sahte maske üretimi ve kullanımı ne durumda bu bilinmiyor? İnsan sağlığını tehdit eden ve virüsten korunmak için taktığımız maskenin sahte olup olmadığını nasıl anlarız?

Sahte Maske Nasıl Anlaşılır?

Günlük hayatta kullanmış olduğunuz maskelerin sahte olup olmadığını anlamak için aşağıda belirtmiş olduğumuz maddelere dikkat etmenizi öneririz.

Sahte Maske Nasıl Anlaşılır? Cevizgo Genel Kültür Bilgileri

Maskenin Kapalı Olması

Satın almış olduğunuz maskenin açılır kapanır bir kutu yerine daha önce açılmamış ve açılması zor olan ambalajlarda olmasına dikkat edin. Maskenin sadece kutu değil, kutu içerisinde ambalajda olmasına da dikkat edin. Maskenin sadece üretici dışında temas edip etmediğinden emin olun. Maske yeni ağzı kapatılmış veya rahatça açılır kapanır bir kutuda ise bundan şüphelenin.

Üreticinin Adı ve Konumu

Maskelerin üretici adı ve üretim yerlerini belirtmek yasal zorunluluktur. Üzerinde böyle bir bilgi yoksa maskeyi kullanmaktan kaçının.

Son Kullanma Tarihi

Solunum maskelerindeki dışardan ve içerden gelen parçacıkları tutan elektrostatik yük zamanla bozulduğundan son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi gerekiyor. Maskenin ambalajı üzerinde son kullanma tarihi olduğundan emin olun.

Sağlık Örgütü Tarafından Onay

Maskelerin ambalajları üzerinde “Sağlık Bakanlığı” veya “Dünya Sağlık Örgütü” tarafından onaylanmıştır ibaresinin yer alıp almadığı kontrol edilmelidir.

Üretici Firma ve Satış Yerleri

Maskenizi güvenilir yerlerden ve güvenilir markalardan almaya özen gösterin. Günümüzde çoğu esnaf maske satışı yapmaktadır. Tek bir kutu içinden herkese verilen maskeler insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu yüzden güvenilir yerlerden maske satın almak daha doğrudur.

Kısaca maskeleriniz sahte olduğunu anlamanız için aşağıdaki maddelere dikkat edin.

  1. Maskenin kapalı kutu ve ambalajda olması
  2. Maskenin üretici adı ve ve konumunun belirtilmesi
  3. Maskenin son kullanma tarihi
  4. Maskenin sağlık örgütü ve bakanlık tarafından onaylı olması
  5. Maskenin üretici firmasının güvenilir olması
  6. Maske satışının yapıldığı yerlere dikkat edilmesi
  7. Kalite ve kontrol sorunlarının kontrol edilmesi
  8. Maskenin onay numarasının olması
  9. Maskenin 3 katlı koruması olduğundan emin olunması
  10. Maskenin üzerinde yırtık, delik ve leke olmaması

 

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Kullandığınız Maskeler Sahte Olabilir. Sahte Maske Nasıl Anlaşılır?