Kedilerin Vücut Dilleri ve Kedi Hastalıkları

03 Şubat 2022 14:58

Kediler evde beslemek için çok iyi bir dosttur. Aynı  zamanda sokak kedilerini çoğu kişi gördüğünde sevmeden geçmez. Kedi beslemek için bilinmesi gerekenler ile birlikte kedilerin vücut dili ile bize anlatmak istediklerini Kedi hastalıklarını yazımızda göreceğiz.

Kediler anatomik olarak güçlü, esnek bedenleriyle, hızlı refleksleriyle, keskin, geri çekilebilen pençeleriyle ve küçük avları öldürmeye uyarlanmış dişleriyle diğer kedigillere benzerler. Kediler, insan kulakları için çok zayıf ya da çok yüksek frekanstaki sesleri duyabilirler. Karanlığa yakın ortamlarda görebilirler. Çoğu memeli gibi, kediler insanlara göre daha zayıf renkli görüşe ve daha güçlü koku alma duyusuna sahiptir. 70’ten fazla kedi ırkı olduğu tahmin edilmekle birlikte çeşitli uluslararası organizasyonlar tarafından tanınan ırkların sayısı tescil eden kurumun standartlarına göre farklılık gösterebilmektedir.

Evde Kedi Beslemek

Kediler, hissettiklerini ve tepkilerini net olarak yansıtan evcil hayvanlardandır. Bu durum işimizi kolaylaştırmakla beraber bazı sürtüşmelere de yol açabilir. Bu noktada bize ne anlattıklarını anlamak kurduğumuz iletişimi kolaylaştıracaktır.

Kediler Vücut Dilleri İle Bize Ne Anlatmak İstiyor?

Kediler anlık tepkilerini en hızlı kuyruk şekilleriyle yansıtmaktadırlar. Her an değişebilecek olan bu şekillerin ise bize anlatmak istediği mesajlar vardır. Hadi kedilerin hareketlerinin neler anlattığını öğrenelim.

  • Kedinizin kuyruğu havada ve soru işareti şeklindeyse eğer bu bulunduğu ortamdan mutlu olduğunu ve her şeyin yolunda gittiğini ifade ediyordur.
  • Kedinizin kuyruğu aşağı-yukarı sallanıyor ise size kızmış ve üzülmüş birileri var demektir. Eğer uzun süre dostunuzu yalnız bıraktıysanız bu konuda size karşı sinirlenmiş olabilir. Hemen sevgiyle ve oyunla bu durumu düzeltebilirsiniz!
  • Kediniz kuyruğunu kabarttıysa eğer bir şeyden korkmuş olduğunu ifade etmektedir. Veya kendisini tehdit altında hissediyordur. Kuyruklarını kabartma nedenleri ise bu minik dostlarımızın bu şekilde kendilerini daha büyük zannederek savunmaya geçmelerinden kaynaklıdır.
  • Kedinizin kuyruğu yere yapışmış haldeyse ve ufak popo sallama hareketini görüyorsanız hazır olun, kendine bir av bulmuş demektir. Buradaki av kavramı oyun için de geçerlidir. Kedinizin en sevdiği oyuncağı ona gösterirken bile hızlı bir şekilde bu pozisyonu aldığını fark edeceksiniz.

Kediler Vücut Dilleri İle Neler Anlatmak İstiyor?

Onları sevmek istediğimizde kendileri sevilmek istemiyorlarsa eğer kesinlikle tepkilerini belli edeceklerdir. Kedi sahipleri bu durum karşısında zorlanabilirler. Siz onun tatlı suratını öpüp onu sevmek isterken o aslında bu sırada buna izin vermemektedir.
Sevilmek istediklerinde ise kendileri size gelerek bunu belli edecektir. Bu nedenle istemediklerinde onları rahat bırakmak en doğru karar olacaktır. Aksini yaparsanız da olası bir durumda pati yememeye dikkat etmelisiniz.

Mamalarını sevmediklerinde orayı bir oyun alanına çevirebilirler ve bir anda mama taneleriyle dolu bir eve sahip olabilirsiniz.

Kedi Hastalıkları ve Kediler Nasıl Hastalanır?

Kedilerde her canlı gibi hastalanır. En önemlisi ise kedilerin hastalandığını nasıl anlayacağız.

Kediler titiz ve temiz hayvanlardır. Yıkanmayı sevmeme sebebi kendini dilleri ile temizler. Eğer bir kedi dilini görmediyseniz söylemeliyim ki kedilerin dilleri dikenli gibidir. Bu tüylerinin en altına inebilmesini ve yemeği parçalamasını da sağlar. Kedinizi yıkamanızı gerektiren bir durum olmadıkça yıkamayın. Ciltleri su ile buluştuğunda kurur ve egzama olur. Konunun buraya gelme amacı kediler kendilerini temizlerken kendi tüylerini yutar. Yuttuğu kılları midesinde kalır ve bunu bir zaman sonra kusma yapar. Bunu kusmak için ot bile yerler.

Evdeki çiçeklere de dikkat etmek gerekiyor. Evdeki bitkiler kediler için zehirli olabilir. Bunun için kendilerine has bir ot vardır. Kusmaması için onlara özel bu kılı ve hazımsızlığı eritecek onların çok sevdiği macunlar vardır. Bunlar onlar için çikolata gibidir. Bir nohut tanesinden biraz büyük yeterli olacaktır. Eğer fazla kusuyor ve her gün hatta günde iki defa oluyor ise lütfen veterinere götürün.

Kedilerin Geçirebileceği Hastalıklar Neler?

Kedilerin Geçirebileceği Hastalıklar

Kanser

İnsanlardaki kanser birçok yönden kedilerdeki kansere benzemektedir. Kedilerde de bir hücrenin kontrol dışı bir şekilde büyümesi ve etrafındaki dokuya zarar vermesi ya da vücudun diğer bölgelerine sıçraması ile kanser meydana gelmektedir. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de farklı kanser türleri bulunmaktadır. Bu hastalık tümör gibi tek bir bölgede olabildiği gibi aynı zamanda vücudun farklı bölgelerinde de meydana gelebilmektedir.

Diyabet

Kedilerde diyabet insülin hormonunun az salgılanmasından ya da insüline yetersiz cevap vermekle meydana gelen kompleks bir hastalıktır. Kedi bir şeyler yedikten sonra sindirim sistemi yemeği aralında glikozun da yer aldığı çeşitli parçalara bölmektedir. Glikoz ise kana insülin ile taşınmaktadır. Kediler yeterince insülin salgılamadığında ya da bu hormonu normal bir şekilde kullanamadığında kandaki şeker miktarı artmaktadır ve sonuç olarak hiperglisemi meydana gelmektedir.

Kalp Kurdu

Enfeksiyon taşıyan sivrisinekler tarafından bulaştırılan kalp kurdu evcil kedilerde çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. Kediler aslında kalp kurtları için doğal bir taşıyıcı değildir ve adının aksine kedilerde akciğer rahatsızlığına neden olmaktadır. Özellikle sivrisineğin çok olduğu bölgede yaşayanların ekstra dikkat etmesi gerekmektedir.

Kuduz

Kuduz kediler, köpekler ve insanlar da dahil olmak üzere tüm memelilerin beynini ve omuriliğini etkileyen viral hastalıktır. Kuduzun insanlar arasında korkutucu bir isme sahip olmasının nedeni belirtiler ortaya çıkmaya başladığında %100 ölümcül olmasından dolayıdır.

Saç Mantarı

Saç mantarı ya da daha yaygın adıyla bilinen saçkıran cildi, tüyleri ve tırnakları etkileyen bir mantardır. Kediler arasında çok yaygın olmamasına rağmen aşırı derecede bulaşıcı olması nedeniyle dikkat edilmesi gereken kedi hastalığı türlerinden birisidir. Yuvarlak olarak kelleşmeye sebebiyet vermektedir. Bu mantar evdeki diğer hayvanlara ve insanlara da çok çabuk bir şekilde bulaşmaktadır.

Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu

Burun, boğaz ve sinüs bölgesi kedilerin üst solunum yollarını oluşturmaktadır ve burada çeşitli virüs ya da bakterilerden dolayı enfeksiyonlar meydana gelmektedir.
Kedilerde üst solunum yolları enfeksiyonuna %80 oranında virüsler yol açmaktadır. Deline calicivirus ya da feline herpesvirus bulaşıcı üst solunum yolları enfeksiyonlarının %80 – %90’ına yol açmaktadır. Özellikle çok sayıda kedinin olduğu evlerde ya da barınaklarda sık rastlanmaktadır. Bu virüs hapşırma, öksürme, yalama yoluyla ya da aynı yemeği paylaşmayla diğer kedilere geçmektedir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu

Günümüzde kedilere konan tanıların %3’ünü idrar yolları enfeksiyonu oluşturmaktadır ve bu hastalık ölümcül kedi hastalıkları arasında yer almaktadır. İdrar yolları enfeksiyonuna birçok şey neden olmaktadır. Hem dişi hem de erkek kedilerde görülen bu rahatsızlık özellikle aşırı kilolu, kuru mama yiyen ve stresli kedilerde bulunmaktadır. Ayrıca birden fazla kedi olan evlerde bu rahatsızlığın görülme oranı artmaktadır. Bunun yanı sıra kedinin hayatında meydana gelen ani değişiklikler de idrar yolları enfeksiyonuna neden olmaktadır. Tedavisi ise nedenine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Psikolojik Problemler

İnsanlar gibi kedilerde psikolojik problem yaşayabilir. Bu onları korkak, sinirli, saldırgan ve çekingen yapabilir. Bunlar bir kaçı problemdir. Kedinin stresli olmasına yol açan potansiyel sebepler çok sayıda ve çeşitlidir. Kedi anksiyetesi ağrı veya rahatsızlık, toksik bir şeye maruz kalma veya sinir sistemini etkileyen bulaşıcı bir hastalıktan kaynaklanabilir. Travmatik bir deneyim, doğru sosyalleşme eksikliği veya kötü muamele ya da ihmal geçmişi gibi psikolojik bir tetikleyici de bulunabilir. Saklanma ya da kum kabını kullanmama gibi endişeli davranışların bir diğer sebebi olabilir. Kedi anksiyetesinin diğer potansiyel sebepleri arasında yeni veya yeri değiştirilmiş mobilya, evde yeni bir evcil hayvan veya bebek ve hatta yeni bir ev sayılabilir.

Lütfen tüm evcil hayvanlarımızın bakımlarını, aşılarını ve veteriner kontrollerini aksatmayalım. Kediler aslında avcı hayvanlardır. Aslan soyunda bir hayvan olsa bile daha insancıl oldukları için evcilleşmesi çok daha kolaydır. Onları anlamak zor gibi görünse de aslında bize anlatmak istediği oldukça kolaydır.

Dikkatinizi çekebilecek diğer yazılarımız:

  1. Ek Gelir Fikirleri İle Dolar Kazanmak. Nasıl Ek Gelir Elde Edebilirsiniz?
  2. İstanbul Kütüphaneler Listesi – İstanbul’da Ücretsiz Kütüphaneler
etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Kedilerin Vücut Dilleri ve Kedi Hastalıkları