En Basit Hali İle Metaverse Nedir?

29 Ocak 2022 16:29

Geleceğin yaşam biçimi Metaverse şimdiden birçok kişiyi zengin etmeyi başardı. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg Metaverse için “İçine girebileceğiniz sanal ortam” olarak tanımlıyor. Meta-evren olarak tanımlanıyor. Temelde Metaverse insanların sanal gerçeklik araçları, arttırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı telefonlar, uygulamalar ve diğer araçlarla birbirleriyle çalışabileceği, oyun oynayabileceği, tanışabileceği, etkileşim içerisine gireceği birbiriyle bağlantılı sonsuz sayıda sanal gerçeklik topluluğu olarak tanımlanabilir. İnsanlığın geleceğini değiştirecek mi? Markalar tercih ediyor mu? Bu soruların cevaplarına bakalım.

Metaverse

Metaverse geleceği değiştirecek mi?

Metaverse’ün gelişim sürecinde ise en büyük rolü şüphesiz ki Facebook üstlendi. En büyük Metaverse yatırımcılarının başında yer alan, sanal gerçeklik cihazları üzerine hizmet veren Oculus şirketini satın alan Facebook, şirket adını da “Meta” olarak değiştirerek birçok insanın Metaverse kavramını yakından tanımasına olanak sağladı. Metaverse özellikle oyun sektörü ağırlıklı bir pazar olarak görülmesine rağmen gelecekte pek çok alanın Metaverse teknolojileriyle yeniden şekillenmesi bekleniyor. Metaverse ne kadar sanal bir dünya olsa da rekabetin bu dünyada da hız kesmeden devam edeceği görülüyor. Markaların bakış açısıyla yeni bir pazar alanı yaratan Metaverse, geleceği öngören markalar için öne geçme fırsatı sunuyor. Metaverse özellikle oyun sektörü ağırlıklı bir pazar olarak görülmesine rağmen gelecekte pek çok alanın Metaverse teknolojileriyle yeniden şekillenmesi bekleniyor. Metaverse ne kadar sanal bir dünya olsa da rekabetin bu dünyada da hız kesmeden devam edeceği görülüyor. Markaların bakış açısıyla yeni bir pazar alanı yaratan Metaverse, geleceği öngören markalar için öne geçme fırsatı sunuyor.

Metaverse Nedir?

İnsanlığın geleceğini değiştirecek mi?

İnsanların hayal edebileceği her şeyi yapabileceği bu evrenin yüz milyarlarca dolarlık ticarete ev sahipliği yapması bekleniyor. Şimdilik en erken 10-15 yılda kurulması beklenen bu dijital evrende otomobiller yarış pistinde kullanılıp satın alınacak, mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Markalar sanal mağazalar satın alıp tüketicilere hem dijital hem fiziksel ürünler satacak. Geleceği gören markalar sanal mülk satın alacak ve marka varlıklarını ve deneyimlerini geliştirmek için kullanacak. Zamanını iki farklı dünya arasında bölen tüketicilere hem dijital hem de fiziksel ürünler satacaklar. Geciken markaların gerçek dünyada ve eski internetteki gettolarda sıkışıp kalması bile mümkün. Yeni dünyada müşteriler internette gezindikleri gibi sorunsuz şekilde mağaza vitrinlerini ziyaret etmeyi ve Metaverse’te ürün aramayı bekleyecek. Her perakendeci, sanal olarak satın alınan ürünlerin hızlı şekilde gerçek dünyada yerine getirilmesini destekleyen güçlü bir çoklu kanal yapısına ihtiyaç duyacak. Fiziksel ürünlerin ve fiziksel mağazaların, ambalaj ve tabelalara gömülü QR kodları ve artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) deneyimleri ile sunulana benzer şekilde Metaverse ile bağlantıları olacak. Müşteriler, fiziksel dünyada saklı Metaverse ödüllerini avlayabilecek.

Metaverse İnsanlığın Geleceğini Değiştirebilecek Mi?

Markalar tercih ediyor mu?

Facebook

Metaverse dünyasının belki de bizlere kapısını açan ve çatısı altında WhatsApp ve Instagram gibi büyük veri kaynaklarını bulunduran Facebook, adını “Meta” olarak değiştirerek Metaverse yolculuğuna başladı. Şirketin kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, gelecek 10 yıl içerisinde geliştireceği ve kullanıcılarına sunacağı Metaverse dünyasını tanıttı. Horizon adını verdikleri şirketin sistemi henüz kullanıcılara açılmadı fakat uzun süredir geliştirildiği biliniyor.

Microsoft

Facebook’un Metaverse dünyasına girmesiyle birlikte, bu dünyaya adım atan ilk şirket Microsoft oldu. Pandeminin uzaktan çalışma modelini hayatımıza getirmesiyle birlikte bu alanda birçok atılım yapan Microsoft, Metaverse hamlesini de  video konferans uygulamalarının yaygınlaşmasıyla attı. Microsoft’un video konferans uygulaması Teams ile sanal ve gerçek dünyayı bir arada kullanacağı haberi, şirketin Metaverse’te yerini alacağının göstergesi olmuş oldu. Kullanıcıların kendi hareketlerini avatar üzerinden sergileyebileceği yeniliğin, çalışanlara daha rahat bir ortam sağlayacağı belirtiliyor.

Nike

Popüler video oyunlarından olan Roblox ile işbirliği geliştirerek Metaverse dünyasına giren Nike, yeni dünyasını “Nikeland” olarak adlandırıyor. Kullanıcı ziyaretlerine de açık olan Nikeland’a giriş yapmak da şimdilik ücretsiz. Bunun yanı sıra “Tag”, “The Floor Is Lava” ve “Fire Ball” gibi çeşitli oyunlar da sunuluyor. Nikeland, oyuncuların avatarları için alışveriş yapabilecekleri Nike mağazasını da uygulama içerisinde sunuyor. Nike, Metaverse dünyasına attığı bu küçük adımlardan sonra önümüzdeki dönemlerde küresel spor etkinlikleri ile ilgili spor müsabakalarına ev sahipliği yapma fikrine sahip. Şirket, 2022 Dünya Kupası’nı platformda sunma fikrini de değerlendiriyor.

Dyson

Lüks ev aletleri üreticisi Dyson, Metaverse dünyasına sunduğu ürünlerle katılıyor. Şirketin mühendisleri tarafından kullanılan görselleştirme ve simülasyon teknolojisine sahip Dyson Demo VR, şirketin Metaverse dünyasına giriş yapmasıyla birlikte kuruldu. Dyson’ın bu teknolojisi; prototip, yeni ürünler ve yazılımlar geliştirmeye yardımcı oluyor. Sanal platformda müşteriler markanın birçok ürününü bu sayede evlerinden test edebiliyor. Bu şirketlerin yanı sıra global pazarda büyük paya sahip markaların küçük denemelerle Metaverse denemeleri gerçekleşiyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Gucci, Roblox’ta yer alan Gucci Garden etkinliğinde, oyunculara oyun içerisinde kullanabilecekleri ürünleri satışa sundu.

Dikkatinizi çekebilecek diğer yazılarımız;

  1. Genetiği İle Oynanmış Domuzun Kalbi İnsana Nakledildi
  2. İsviçre Yasalarına Uygun Olduğu Düşünülen İntihar Kapsülü
etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

En Basit Hali İle Metaverse Nedir?