Okulların açılmasına sayılı günler kala artan koronavirüs vakaları ile birlikte virüsün daha çok artacığından şüpheleniliyor. Aynı zamanda koronavirüs salgını dışında diğer 2 salgın ile de karşı karşıya kalınabilir. Okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler influenza virüs salgınından nasıl korunacak? Okulların açılmasıyla birlikte veliler çocuklarını nasıl korumalı? Yüz yüze eğitim ile birlikte virüsten korunmanın yollarını yazımızın devamında görebilirsiniz.
Okulların yarıyıl tatili sonrasında açılması ile birlikte yüz yüze eğitim koronavirüs salgınının arttığı bu dönemde büyük tehlike oluşturuyor. Bu soğuk havalarda öğrencilerin 3 tip virüs türüne karşı dikkatli olması gerekiyor. Bunlardan ilki koronavirüsün son varyantı Omicron virüsü olarak belirtiliyor. İkincisi ise influenza(grip) virüsü olarak uyarıldı. Son virüs tipi ise domuz gribi olarak adlandırılan influenza A virüsü olarak belirtiliyor. Bu durumda anne babaların çok dikkatli olması gerekmektedir. Çocukların sık sık kontrol edilmesi ve şikayetleri göz ardı edilmemesi gerekmektedir.
Koronavirüs salgını ile birlikte kış ayında dikkat etmemiz gereken bir diğer tehlike ise grip salgını olarak öne çıktığını söylemiştik. Okulların açılıp yüz yüze eğitime geçmesi ile birlikte hem covid-19 hemde grip(influenza) virüslerine dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun dışında halk arasında domuz gribi olarak geçen influenza A virüsünün ise son zamanlarda teşhislerinin konulduğunu bu virüsede dikkat edilmesi gerektiğini uzmanlar uyarıyor. Bu üç tipteki tüm virüslerin bulaşma hızları çok yüksek oranda olduğu belirtiliyor.
Bu 3 tip virüsün sadece solunum değil dokunma ilede bulaştığı açıklanmıştı. Domuz gribi genellikle konuşma, öksürme ve hapşırma sırasında saçılan ve virüs içeren damlacıklar ile bulaşıyor. Bu kişilerden yaklaşık en az 1 metre uzak mesafede durmamız gerekiyor. Aynı zamanda etrafa saçılan bu damlacıklar temas sonucuyla da bulaşıyor. Tüm bu virüslerin ortak belirtisi yüksek ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı gibi başlıca etkileri bulunuyor. Bu virüslerden hangisinin bulunduğunu gerekli testlerin yapılarak tespit edilmesi gerekiyor. Gerekli tedavilerin ise buna göre yapılması gerekiyor. Çünkü ilerlediği zaman bu şikayetler bronşit veya zatürreye dönüşmesi tehlike arz ediyor.
1-3 gün arasındaki kuluçka döneminden sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları bu dönemde oluşacak virüslerin çocuklar üzerinde farklı bir şekilde seyretildiği açıklandı. Çocuklarda enfeksiyonun ishal, kusma, gözlerde kızarıklık, sulanma veya kaşıntı olarak farklı şekilde oluştuğu gözlemlendi. Bunlarla birlikte yetişkinlerde görülen yüksek ateş, halsizlik, ağrı gibi etkiler devam edebilir.
Grip ile ilgili daha önce yazmış olduğumuz “Grip Evde Nasıl Çabuk Geçer?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz.
Okulların Açılmasıyla Çocukları İnfluenza Virüsünden Korumanın Yolları
Yorum Yaz