Grip Evde Nasıl Çabuk Geçer?

23 Ekim 2021 15:27

Grip nedir? Kış ayında sıklıkla yakalandığımız grip evde nasıl çabuk geçer? Bu yazımızda gribin ne olduğunu, nasıl bulaştığı ve gribe yakalandığımızda ne gibi şikayetlerimizin olacağını öğrenmiş olacaksınız.

Kış mevsiminde yakalandığımız gribe, influenza adı verilen bir virüs neden olur. Solunum yolu ile bulaşmaktadır. Havada asılı kalmış olan damlacıkların solunması ile bulaşır. Vücuda girdikten 2-3 gün sonra etkilerini göstermeye başlamaktadır.  Günlük yaşamda aniden başlayan virüsün 39°C ve üzerine çıkan ateş ile birlikte, aşırı halsizlik, şiddetli kas ağrısı ve eklem ağrısı, titreme, baş ağrısı, öksürük ile seyreden enfeksiyondur. Size bulaştığı gibi, sizinde başkalarına bulaştırmanız yüksek ihtimaldir. Çünkü günümüzde coronavirüs kadar ağır belirtiler ve zararlar vermesede mevsimsel geçişlerde büyük bir salgına sıklıkla dönebilmektedir. Bu yüzden çevremizi bulaştırmamak için tıpkı coronavirüs için aldığımız tedbirleri grip içinde almalıyız.

Grip, kış aylarında ortalama 6-8 hafta arası etkinlik gösterir. İnfluenza virüsü A, B ve C olmak üzere üç tipe sahiptir. C tipi insanlarda hastalık yapmaz. A tipi influenza biraz daha hafif seyreder. B tipi ise daha çok çocukları etkiler.  Hastalığın kuluçka süresi ise 1-3 gündür. Grip hastaları, hastalıklarını belirtileri başlamadan bir gün önce bul. aştırmaya başlar. Bu bulaşıcılık süresi 5 gün daha devam eder. Çocuklarda ise bu bulaşıcılık süresi 10 güne kadar daha uzun olabilir.

Grip virüsünün mikroskobik görüntüsü

Grip Belirtileri Nelerdir?

Grip belirtileri aniden kendini belli eder. Belirtiler başlamadan grip bulaşıcıdır. Bu bulaşıcılık 5 gün devam eder. Aniden kendini belli eden gribin belirtileri şunlardır:

  • 38-39 derece ateş
  • Baş ağrısı
  • Genel vücut ağrısı
  • 2-3 hafta süren yorgunluk, halsizlik
  • Burun tıkanıklığı
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Sıklıkla öksürük

Grip hastalığına bağlı bazı komplikasyonlar ölüm ile sonuçlanabilir. Grip komplikasyonları; zatürre, ensefalit (beyin iltihabı) ve miyokardittir (kalp zarı iltihabı).

Grip ve Coronavirüs Arasındaki Farklar

Grip ile koronavirüs arasındaki en büyük fark solunum zorluğu yaşanmasıdır. Koronavirüse yakalanan kişi daha fazla solunum almada zorlanır ve nefes darlığı yaşar. Grip ve koronavirüs hastalıklarında ilk belirtiler hemen hemen aynıdır. Kuru öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı bu hastalıkların başlangıcında hastada görülen belirtiler olarak bilinir. Koronavirüs hastaları daha ağır bir hastalık seyrederken girp hastaları sadece istirahat ederek ilaç kullanmadan bile atlatabilir. Koronavirüsün gripten daha ağır olmasının sebebi koronavirüsün akciğerleri hemen etkisi altına almasıdır. Grip ise akciğerlere kadar inmesi zaman almaktadır. Böylece grip zatürreye komplikasyonlar olmadığı sürece neden olmaz. Hem koronavirüs hemde grip için aşılama yapılmaktadır ama koronavirüs için maske, temizlik ve mesafe çok önemlidir.

Grip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Grip tedavisi için kullanılan antiviral ilaçlar ve aşılar vardır. Grip virüsü her yıl antijenik bir değişime uğrar, Bu nedenle grip aşıları her yıl bir önceki yılda sıklıkla görülen grip virüsüne göre üretilir. Aşılama ile birlikte hastalığın ağır geçmesi ve komplikasyonlarla birlikte gelebeilecek ölüm riski önemli ölçüde azaltılır. Grip aşısı %70 ve %90 arasında koruyucu özelliği vardır. Özellikle grip aşısı yaptırması gerekenler;

  • 65 yaşın üzerindekiler,
  • Yaşlı bakım evinde kalanlar,
  • Astımlı çocuklar ve yetişkinler,
  • Kalp akciğer hastalığı olanlar,
  • Şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar,
  • Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar,
  • Grip sezonunda gebeliğinin ikinci veya üçüncü 3 ayında olacak kadınlar,
  • sağlık çalışanları, yaşlı merkezlerinde çalışanlar,
  • AIDS virüsü taşıyan insanlardır.

Grip aşısı yaptırmaması gereken kişiler ise;

  • Altı aydan küçük bebekler,
  • Yumurta alerjisi olanlar,
  • Yüksek ateşi olanlar,
  • Bir önceki grip aşısında alerjik reaksiyon gösterenler

Etkili Grip İlaçları Nelerdir?

Grip tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçları hastalığın ilk belirtisi olduğu zaman 48 saat içerisinde kullanmak büyük etki yaratmaktadır. Her grip için antiviral ilaçların kullanılmasına gerek yoktur. Bu ilaçları riskli grupların kullanması gerekmektedir. Grip tedavisi için kullanılan ilaçlar genellikle gribin belirtilerini azaltmak için kullanılan ateş düşürücüler, ağrı kesicilerdir. Grip tedavisinde kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Grip evde nasıl çabuk geçer? sorumuzun cevabı ise makalemizin bu kısmından sonra yer alıyor. Gribi atlatmak için yapmamız gereken en önemli şey yatak istirahatı yapmaktır. Taze olarak alınabilecek meyve ve sebzeler bol miktarda tüketildiğinde vücut direncini arttırır. Bol su içmek ve elleri sık yıkamak virüsü çabuk atlatmak açısından önemlidir.

Gribe İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Gribi çabuk atlatmak için taze meyve ve sebze çok önemli iken iştahımız pek olmasada dışardan besin almak çok önemlidir. Gribe iyi gelen besinler arasında tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak faydalı olan besinlerden bir kaç tanesidir.

Gripten Korunmanın Yolları Nelerdir?

Gripten korunmanın en önemli yolu tedbirdir. Bağışlık sistemimizi yüksek tutmak bunlardan biridir. Grip hastalığının salgın hale geldiği dönemlerde kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Koronavirüs döneminde kullandığımız maskeler ile grip salgınında aslında önüne bir nebze geçmiştik. Bu yüzden grip içinde aynı şekilde maske takmak önemlidir. Ellerimizi sık sık yıkamak, bolca sıvı tüketmek önemlidir. Özellikle gribi salgın haline getiren çocuklardır. Çocukları bu dönemlerde okullara göndermemeliyiz. Kış mevsiminde temastan kaçınıp mesafeye dikkat etmeliyiz.

 

 

 

 

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Grip Evde Nasıl Çabuk Geçer?