Bugün günümüzden yaklaşık 35 yıl önce gerçekleşen Çernobil faciasının o dönem ve sonrasında yaşattığı zorluklardan ve günümüze kadar uzanan kanser hastalığının ülkemizi nasıl etkilediğini öğreneceğiz. Çernobil’de neler yaşandı? Çernobil faciasının tarihçesi nedir? Yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Ukrayna başkenti Kiev’in 70 km kuzeyindeki Pripyat şehri 1970 yılında Çernobil nükleer santralinde çalışanların aileleriyle beraber yaşamaları için kurulmuştur. Sovyetlerin çok övündüğü bir proje olan Çernobil milyonlarca insana yetecek kadar elektrik üretmekteydi. Ancak 1986 yılında yapılan testlerde bir hata meydana gelmesiyle reaktörde büyük bir patlama olmuştur. Reaktörün çekirdeğindeki radyoaktif madde tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Kaza sonucunda milyonlarca insan radyoaktif kalıntılardan etkilenmiştir ve kanser başta olmak üzere birçok sağlık problemleri yaşanmıştır.
Hayalet Şehir: Pripyat
Gece saatlerinde yapılan deneyler sırasında reaktörün gücü normalin kat kat üstüne çıkmaya başladı. Mühendisler reaktörün acil durdurma butonuna basarak sıcaklık ve basıncı daha da artmasına yol açtı ve reaktörün 2000 ton ağırlığındaki kapağı büyük bir patlama ile yerinden fırladı.
Çernobil Patlaması Nasıl Gerçekleşti?
Patlamanın etkisi ile çıkan yangını söndürmeye gelen itfaiye ekipleri, polisler ve siviller olaydan çok kısa süreler sonra hayatlarını kaybettiler. Binlerce insan evlerinden tahliye edildi ve bu geçici bir durum olarak söylenmiş olsa bir daha asla evlerine dönemediler.
Çernobil Faciasından Sonra Neler Yaşandı?
Çernobil kazasında zarar veren şey aslında patlama değil etrafa saçılan binlerce radyoaktif maddelerdir. Bu maddeler rüzgar ve yağmurun etkisiyle tüm Avrupa’ya yayılmıştır. İçme suyuna ve tarım mahsullerine karışan bu maddeler binlerce insanı kanser gibi çaresiz bir hastalığın pençesine düşürmüştür.
Çernobil Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği ’ne göre gerçekleşmiş en büyük felaketlerden biridir.
Bir atom bombasının verdiği nükleer zarardan binlerce katını vermiş olan Çernobil nükleer reaktörü içerisinde yaklaşık 25 ton uranyum vardı. Bu da atom bombasının toplamda yaydığı radyoaktif maddeyi birkaç saat içerisinde yaymasına neden oldu.
Çernobil Kazasının Etkiler Nelerdir?
Başta kanser olmak üzere ülkemizin başlıca tarım kaynakları da kazadan büyük etki görmüştür. Ancak Türkiye’de o dönem yetkililer Çernobil’i pek ciddiye almadılar. Hatta “Karadeniz’e bir damla mürekkep düştü diye Karadeniz kirlenir mi?” “Radyoaktif çay daha lezzetlidir.” “Ya komünizm ya radyasyon” gibi cümleler kurmaya başladılar. Fakat faciadan birkaç gün sonra yapılan ölçümde Trakya ve Doğu bölgelerde Karadeniz bölgelerinde radyasyon oranı 7 kat artmıştır. O dönem Avrupa ülkeleri Türkiye’den çay ve fındık alımını durdurdu ve alınan ürünler iade edildi.
Fakat günümüze kadar uzanan veriler ve kayıtlar halktan gizlenmiştir. Uzmanlar buna rağmen yaptıkları araştırmalarda kanser vakalarının Marmara ve Karadeniz’de iki ve üç kat arttığını belirtmişlerdir.
Uluslararası Doktorlar Örgütü ve Radyasyondan Korunma Birliği’nin verilerine göre faciadan yaklaşık 600 milyondan fazla insan etkilenmiştir. Patlama sonrasında bölgede evcil ve vahşi hayvanlar tehlike olarak görülmüş ve toprağa gömülmüşlerdir. Facianın üzerinden 35 yıl geçmiş olsa da nesiller boyu süreceği ve yapılan araştırmaya göre yaklaşık 45 milyon yıl sonra ancak etkisini kaybedeceği söylenmiştir.
Çernobil Faciasının Tarihçesi – Çernobil’de Neler Yaşandı?
Yorum Yaz