Emirgan Korusu, İstanbul’da doğa ile baş başa kalabileceğiniz eşsiz yerlerden biridir. Temiz havası ve asırlık ağaçlar ile birlikte doğanın tadını çıkarabileceğiniz yerlerden biri olan Emirgan Korusu içerisinde yararlanabileceğiniz bir çok alan bulunmaktadır. Boğazda kahvaltı ve sayısız parkları ile gezebileceğiniz Emirgan Korusuna nasıl gidilir? Emirgan Korusu giriş ve kahvaltı fiyatları ne kadar? Yazımızın devamında Emirgan korusu ile ilgili ulaşım bilgilerine, içeride bulunan piknik alanlarına, kahvaltı ücretlerine, park ücretlerine, köşkler hakkında tarihi bilgilere, Emirgan Korusu resimleri gibi detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Emirgan Korusu’nun adı Bizans dönemine dayanmaktadır. Bizans döneminde “Kyparates” adıyla anılan IV. Murat’ın İran seferinden dönerken yanında getirdiği Emirgune’nin oğlu Tahmasb Kulu Han’dan gelmektedir. 1940 yılında dönemin belediye başkanı olan Lütfi Kırdar tarafından kamulaştırılması ile birlikte halkın kullanımına açılmıştır.
Etrafı duvarlarla çevrili olan Emirgan Korusu’nda 120’den fazla ağaç ve bitki türü vardır. Bu ağaçların bir çoğu asırlar öncesine dayanıyor. Emirgan Korusu’nda fıstık çamı, kızılçam, Halep çamı, sahil çamı, Londra çamı, Lübnan ve Himalaya Sedirleri, kayın, dişbudak, sabunağacı, salkımsöğüt, Macar Meşesi, Çin mabet ağacı, kaymakağacı, Kaliforniya su sediri, sahil sekoyası ve kafur ağacı gibi nadir ağaçlar bulunmaktadır.
Emirgan koru içerisinde Pembe Köşk, Sarı Köşk ve Beyaz Köşk‘ünde bulunduğu 472.000 metrekarelik araziye sahip iki su göleti ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde halka açık olarak ziyaretçilerini bekliyor.
Emirgan Korusu içerisinde 3 adet köşk bulunmaktadır. Bu köşkler 1871 ve 1878 yılları arasında yaptırılmıştır. Köşkler isimlerini ise renklerinden almıştır. Parkın sahip olduğu doğal güzellikler, şehrin bu kadar merkezi bir konumunda eşine ender rastlanabilecek türdeyken, içerisindeki köşkler de tarihe ışık tutan yönleri ile görülmeye değerdir.
Aralarında en önemli köşkün Sarı köşk olduğunu söyleyebiliriz. Süsleme sanatı ve motiflerin çoğunluğunu bu köşkte görebiliriz. Aynı zamanda boğaz manzarasını en iyi bu köşkün konumundan görebiliyoruz. Bu köşkün içerisinde restoran ve kafe yer almaktadır. Boğaz manzarasına karşı yemeğinizi yiyip, vakit geçirebilirsiniz.
Pembe Köşk, Osmanlı döneminde görülen bir mimariye sahiptir. Bu köşk içerisinde de diğerlerinde olduğu gibi restoran ve kafeye sahiptir. Pandemi nedeniyle bu hizmet kaldırılmıştır. Bu yüzden kahvaltı hizmeti sadece sarı köşkte verilmektedir.
Beyaz Köşk etrafında havuz ve renk renk bir çok çiçeğin bulunduğu ortamda yer almaktadır. Beyaz köşk korunun tam merkezinde yer almaktadır.
Emirgan Koru içerisinde ailece piknik yapabileceğiniz çok geniş bir alan bulunmaktadır. Piknik alanlarında çocuklarında oyun oynayabileceği parklar bulunuyor. Piknik alanları içerisinde çok sayıda masalı banklar bulunuyor. Böylece hafta sonları kalabalık olsa bile yer bulmakta zorlanmıyorsunuz. Piknik alanlarının içersin de çeşmeler, mescid ve tuvaletler yer almaktadır.
Emirgan korusunun her noktası gezilmesi ve görülmesi gerekiyor. Öncelikle meydan kısmı en kalabalık yerlerden biridir. Bu alanda oturmak için yer bulmak biraz zor olsa da korunun diğer bölgelerinde sakin yerler bulunmaktadır. Meydanın ortasında yer alan gölde yüzen ördekler bulunmaktadır. 2016 yılında düzenlenen Lale Festivalinde gölle birleştirilen şelaleler yer alıyor.
Her yıl düzenli olarak Lale Festivallerinin düzenlendiği koruda bu yüzden rengarenk laleler bulunuyor. İçerisinde yer alan asırlık ağaçlar ve nadir bulunan ağaçlar görülmeye değer anlar sunuyor. Ağaçlara işlenmiş olan motifler ise dikkat çekiyor.
Koruda bulunan iki gölet içerisinde ördekler ve tatlı su balıkları yer alıyor. Bu göletlerin üzerinden ise köprüler bulunuyor. Aynı zamanda İstanbul’un boğaz manzarasını en güzel bu konumda görebilirsiniz.
Koru içerisinde tarihi 3 köşk bulunuyor. Köşkler içerisinde restoran ve kafeler bulunuyor. Belli saatlerde bu köşklerde kahvaltı yapabilirsiniz. Sarı köşk üzerinde restoran bulunurken diğer beyaz ve pembe köşklerde düğün ve organizasyon gibi etkinliklerinizi yapabilirsiniz. Bunun için köşklerde düzenleyeceğiniz etkinlikler için işletmesini yapan BELTUR ile iletişime geçebilirsiniz.
Girişin ücretsiz olduğu koruda sadece otopark ve diğer hizmetler için ücret istenmektedir. Emirgan Korusu için belirlenen 2022 yılına ait kahvaltı ücreti ve otopark için güncel fiyat bilgilerini bulabilirsiniz. Fiyatlar 17.04.2022 tarihinde güncellenmiştir.
Yayaların ücretsiz olarak giriş yapabildiği Emirgan Korusu’nda arabalar için otopark ücreti bulunuyor. Emirgan korusu 2022 otopark ücreti 40 TL (17.04.2022 tarihinde güncellenmiştir) olarak belirlenmiştir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçtikten sonra baştan aşağı restore edildi. Pandemi sebebiyle sadece Sarı Köşk üzerinde restoran ve kafe hizmeti bulunuyor. Sarı Köşk içerisinde verilen açık büfe kahvaltı hizmeti kaldırıldı. Bunun yerine serpme kahvaltı ve tek kişilik kahvaltı tabağı alabilirsiniz. Haftanın tüm günleri 09:00 ile 13:00 saatleri arasında kahvaltı hizmeti alabilirsiniz. 2022 yılı kahvaltı ücreti tek kişilik kahvaltı tabağı 75 TL ve iki kişilik serpme kahvaltı yaklaşık 200 TL olarak sunuluyor.
Tek kişilik kahvaltı tabağında petek bal, bal kaymak, domates, salatalık, kaşar peyniri, beyaz peynir, tulum peyniri, biberli zeytin, pekmez, simit, sigara böreği, haşlanmış yumurta, jambon, acuka ve iki adet çay bulunuyor. Bu kahvaltı tabağının ücreti 75 TL olarak belirlenmiştir.
Serpme kahvaltı olarak servis edilen iki kişilik kahvaltı ise tabaktaki ürünlere ek olarak reçelli lor, pastırma, patates kızartması, biber söğüş, sahanda sucuk, sahanda yumurta ve sınırsız çay veriliyor. İki kişilik serpme kahvaltı ise 200 TL olarak sunuluyor.
Emirgan Korusu, 2022 yılı için belirlediği günlük iftar menüleri mevcuttur. Önceden planlanmış her gün için iki farklı menü yer almaktadır. Seçeceğiniz iki menüden biri “serpme iftar” adı altında masaya geliyor. İftar menüsünün fiyatı 245 TL’dir.
Emirgan Korusu sabah 07:00 ile akşam 23:00 saatleri arasında ziyaret ediliyor. Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk saat 09:00 ve 23:00 arasında çalışmaktadır.
Emirgan Korusu, İstanbul’da Sarıyer’de bulunuyor. Beşiktaş-Sarıyer sahil yolu üzerinde bulunuyor. Sakıp Sabancı Müzesi’nin üst tarafında oldukça büyük bir alanı kaplıyor.
Otobüsle gelmek için;
Farklı konumlardan Emirgan Korusu’na gelmek istiyorsanız kullanabileceğiniz tüm İETT seferini adresten ulaşabilirsiniz.
Deniz yolu ile Emirgan Korusu’na gelmek için nadir olarak çalışan İDO Emirgan seferi ile Emirgan İskelesi’ne kadar gelebilirsiniz.
Şahsi aracınız ile Beşiktaş-Sarıyer Sahil Yolu üzerinden Sakıp Sabancı Müzesi’nin yanı başındaki tabelaları kullanarak rahat bir şekilde bulabilirsiniz.
Emirhan Korusu için adres şu şekilde;
Reşitpaşa Mahallesi, Emirgan Sokak, 34467 Sarıyer/İstanbul, Türkiye
Emirgan Korusu için telefon bilgisi şu şekilde;
444 66 44
Emirgan Korusu Nerede? Nasıl Gidilir? 2022 Giriş ve Kahvaltı Ücretleri
Yorum Yaz