Güneşten 10 kat daha büyük yıldızın patlamasını gözlemledi. Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü, 2020 yılında gökyüzünde çok fazla ışık yayan bir kırmızı üstdev yıldız tespit etti. Güneş’ten 10 kat daha büyük yıldız, ‘SN2020tlf’ olarak adlandırılan süpernovanın ışığının Dünya’ya ulaşmasıyla bilim adamlarını harekete geçirdi.
Çalışmayı gerçekleştiren Northwestern ve California üniversitelerinden bilim insanları, Hawaii’deki WM Keck Gözlemevinin Düşük Çözünürlük İmgeleme Görüngeölçer’ini kullandı. Astronomlar, Dünya’dan 120 milyon ışık yılı uzaklıktaki kırmızı üstdev yıldızın son 130 gününü gözlemleme imkanı buldu. Patlamada yıldızın çevresindeki yoğun materyalleri doğrudan gözlemlediler.
Yayınlanan makalede, dev kütleli yıldızların evrimlerinin son yıllarında oldukça serbest hareket ettikleri ancak yeni çalışmada, bazı yıldızların son anlarında iç yapılarında ciddi değişim yaşadığı vurgulandı.
Güneşten kat kat büyük olan yıldızların oluşturduğu süpernovalar birer karadeliğe dönüşebilirler.
Enerjisi biten Büyük Yıldızların şiddetli bir şekilde patlamasına süpernova denir. Bir süpernovanın parlaklığı Güneş’in parlaklığından yüz milyon kat fazla olabilir.
İlk başta yapısında, iyonize madde olan plazma şeklindeki bir süpernovanın parlaklığını kaybetmesi haftalar ya da aylar sürebilir. Bu süreçte yaymış olduğu enerji, Güneş’in 10 milyar yılda yayacağı enerjiden daha fazladır. Bu patlamalar aslında maddenin uzayda bir noktadan başka bir noktaya taşınmasına yardımcı olur. Patlama sonucunda dağılan yıldız artıklarının, evrenin başka köşelerinde birikerek yeniden yıldızlar ya da yıldız sistemleri oluşturduğu varsayılmaktadır. Bu varsayıma göre, Güneş, Güneş Sistemi içindeki gezegenler ve bu arada elbette bizim Dünyamız da, çok eski zamanlarda gerçekleşmiş bir süpernova patlamasının sonucunda ortaya çıkmıştır.
Araştırmanın başyazarı Wynnn Jacobson-Galan, gözlemlerinin dev kütleli yıldızların ölmeden önceki son anlarına dair anlayışlarında önemli dönüm noktası olduğunu belirterek, “Bir kırmızı üstdev yıldızda, süpernova öncesi aktivite doğrudan gözlemlenmemişti. İlk defa bir üstdev yıldızın patlamasını izledik.” ifadesini kullandı.
Güneşten 10 Kat Daha Büyük Yıldızın Patlaması Gözlemlendi
Yorum Yaz