BES Nedir? Bireysel Emeklilik Nasıl Yapılır?

06 Mart 2022 23:06

Bireysel Emeklilik Sistemi, her bireyin aktif çalışma hayatı boyunca yaptığı tasarrufları uzun vadeli bir yatırıma dönüştürerek emeklilik döneminde yaşam standartlarını yükseltmek ve koruyabilmek için tercih edebileceği özel emeklilik sistemidir. Bireyler bu sisteme gönüllü olarak katılım sağlarlar.

Bireysel Emeklilik Amacı Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin amacı, kişilerin aktif çalışma hayatlarında yaptığı tasarruflar sayesinde emeklilik döneminde refahını sağlamak için ek gelir elde etmesidir. Böylelikle kişi emekli olduğunda yaşam kalitesini arttırır. Bireysel emekli olan kişiye toplu olarak veya maaş ödemesi şeklinde ödeme yapılır.

Bireysel Emeklilik Nedir? Bireysel Emeklilik Nasıl Yapılır?

Bireysel Emekli Olmanın Şartları Nelerdir? Nasıl Bireysel Emekli Olunur?

Bireysel emeklilik hakkı kazanabilmeniz için bireysel emeklilik sistemine kayıt olacağınız banka ile birikim yapacağınız süreyi belirtmeniz gerekmektedir. Bireysel emeklilik için yaş sınırı bulunmamaktadır. Böylelikle ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratabilir ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunabilirsiniz.

Kişi Bireysel Emeklilik Sistemine aynı şirkette ya da farklı şirketlerde dahil olabilir. Çalışma hayatınızda BES için kesilen ücretin %30’u kadar bir devlet katkısı olacaktır. Örneğin ayda 100 liralık birikiminize 30 lira devlet katkısı olacaktır.

Bireysel Emeklilik Sistemi aktif çalışma sürecinde yapılan tasarrufların devlet katkısı ile emeklilik döneminizdeki kendi belirlediğiniz şekilde para ödenmesi şeklidir. Bu sistem Sosyal Güvenlik Kurumu’nda olan sağlık hizmetlerini sizlere sunmaz. BES’ ten yararlanan bireyin bir yıl içinde alabileceği devlet katkısı, o yıla ait toplam brüt asgari tutarın %30 unu geçemez.

Kişi BES’ e tercih ettiği bir emeklilik şirketinden emeklilik ürünü alarak girebilir. Emeklilik şirketi sizlere sistemleri hakkında kabul görüp göremeyeceğiniz hususlar hakkında bilgi verir. Emeklilik döneminizde sizlerin beklentilerinize, yaşınıza ve gelir düzeyinize göre teklifler sunar. Teklifi onayladığınız takdirde usulüne göre belgeleri doldurup imzalamanız veya elektronik ortamda onaylamanız ile emeklilik sözleşmesi hakkına sahip olabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminin şeffaf ve güvenilirliğinin sağlanması için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi ve bağımsız denetim şirketlerinin gözetimi altında kontrol edilmektedir.

BES’e kişiler bireysel olarak ya da işverenleri de grup emeklilik yoluyla çalışanlarını sisteme kayıt edebilirler. Grup emeklilik sözleşmesi yapan işverenler, çalışanları için ödedikleri katkı payını gider yazabilirler.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

BES Nedir? Bireysel Emeklilik Nasıl Yapılır?