İnsanlar hayatlarında birçok işe girişirler. Ya başarılı olurlar ya da başarısız olurlar. İstesek de, istemesek de. Bu iş hayatında da olabilir, günlük yaşamlarında da olabilir hatta aşk hayatlarında da olabilir. Bazen her şey iyi giderken kötü sonuçlar doğurabiliyor. Kişisel Gelişim yazarlarından Nepoleon Hill’ e göre başarısızlığın 20 nedeni şöyle;
1. Kötü Kalıtımsal Geçmiş
Yaşamımız boyunca aklımızda iyi ya da kötü birçok şey kalmıştır. Günümüzde ise bu geçmişten kalanlar insanda iz bırakabiliyor. Başarısızlığa neden olan sebeplerden biri de “Bu olay benim bir daha başıma gelir mi?” korkusuyla yüzleşmektir. “Geçmişi Unutmak” adlı makalemize bakabilirsiniz.
2. Hayatta İyi Belirlenmiş Bir Amaç Eksikliği
En büyük hatalardan biri de budur. Gideceğin bir yeri bilmeden, yola neden çıkılır? Belli bir amaç edinilmeden yapılacak olan iş size başarısızlık olarak geri dönecektir. Hayatta bir amaç belirlemek 1-0 sizi önde başlatır.
3. Sıradanlığı Aşacak Kadar Hırslı Olmamak
Hedefe ulaşan o yolda rahat olmamak gerekir. Kendiliğinden olmasını beklememek gerekir. Hedefe ulaşmayı çok istemek sizi daha erken ulaştırır.
4. Yetersiz Eğitim
Eğitim her şeyi temelidir. Yapacağın iş ile ilgili bilgiyi okuyup öğrenmek gerekir.
5. Disiplin Yetersizliği
Çorap söküğü gibi gelir derler ya, Eğer ipin ucunu kaçırırsan başarısızlık ardı ardına gelecektir. Disiplini elinde başarı çorap söküğü gibi gelir.
6. Sağlığın Kötü Olması
Sağlık bir insanın ilk dilediği şeydir. Hiçbir şey sağlık olmadan olmaz. Önce sağlık
7. Çocukluğumuzdaki Elverişsiz Çevre Etkenleri
Büyüklerimizin bize dediği gibi “Sizde ki imkânlar bizde yoktu. Olsaydı var ya…”. Çocukluğumuzda bize ilk eğitimi veren ailemizdir. Bize sağladıkları imkânlar belli bir yaşa kadar elimizde değildir.
8. Erteleme
Her insanda olan başarısızlık nedenlerinden biridir. Bunun sebeplerinden biride üşengeçlik. Bu kon hakkındaki “Erteleme Hastalığı” adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
9. Israr Etmeme
Hedefe ulaşmak istemekten geçer. Ulaşmak için isteyin.
10. Olumsuz Kişilik
Çevremizin nefretini kazanarak bir yere varamayız. Olumsuz kişilik iş birliği sağlayamaz.
11. Cinsel İsteğin Kontrol Edilememesi
Cinsellik çoğu insanın önüne geçemediği duygulardır.
12. Hiçbir Bedel Ödemeden Bir Şey İçin Kontrolsüz Arzu
Bu en basit şekilde kısa yoldan hedefe ulaşmaya çalışmaktır.
13. İyi Belirlenmiş Karar Gücü Eksikliği
Hedefe ulaşan o yolda vereceğiniz yanlış kararlar sizi o hedeften alı koyar. Vereceğiniz doğru kararlar sizi hedeflere ulaştırabilir. Bunun için önceden yapılmış iyi bir planlama gerekiyor.
14. Korkularımız
Korku en büyük zayıflıktır. Korkularımızı bir kenara bırakıp işlerimize odaklanmamız gerekiyor.
15. Evlilikte Yanlış Eş Seçimi
Doğru kişiyi bulmak çok önemlidir. Çünkü hayatınızın çoğu bölümünde en yakınınızda olacak kişi o dur. İyi günde de kötü günde de.
16. Aşırı Tedbirli Olmak
Tedbir önemlidir. Ama risk almadan yol kat edilmez.
17. Hayatında Yanlış Ortak Seçimi
İnsan yanında güvenebileceği bir arkadaş ister. Bu iş hayatında da böyledir. İş hayatında bir ortakta olması gereken özellikler; birbirlerinin eksiklerini kapatmaları, birbirine güvenmeleri ve başarıyı da başarısızlığı da birlikte kabullenmeleridir.
18. Batıl İnanç ve Önyargı
Verilecek olan doğru kararların sağlıklı olarak verilememesine neden olur. Ön yargı kısaca bilmeden bir davranışta bulunmaktır. Bilmediğin şeyin kararını veremezsin. Batıl inanç ise cahilliktir.
19. Yanlış İş Seçimi
Kendini yeterli görmediğin bir işe tutunamazsın. Yeterli olup da sevmediğin bir işte çalışarak da mutlu olamazsın. Bütün insanlar sevdiği ve başarılı olduğu bir işte çalışmalıdır.
20. Çaba Yoğunluğu Eksikliği
Belli bir süreçte birden fazla iş ile ilgilenmek sağlıklı olmaz. Birden faza iş ile ilgilenmek hepsine gerekli olan ilgiyi göstermemize engel olabiliyor.
Nepoleon Hill’ e Göre Başarısızlığın 20 Nedeni
Yorum Yaz