Ülkemizde pek kimsenin bilmediği ya da oynamadığı boccenin kökeninin milattan önce Anadolu topraklarına dayandığı tahmin edilmektedir. Günümüzde oynanan halini ise ilk kez Romalılar oynamış ve bocce adını vermişlerdir. Bocce, Latincede patron anlamına gelmektedir.
Oyundaki amaç, atılan ya da yuvarlanan topların hedef topa yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 13 puan alan oyuncu maçı kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve topu yuvarlamak mümkün değilse hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.
Bocce sahası uzunluğu 26 metre 50cm, genişliği 4 metre 50cm bir dikdörtgen sahada oynanır. Tek kişilik bocce müsabakalarında oyuncular 4’er topla, 2’li veya 3’lü müsabakalarda 2’şer topla oynarlar.
Bocce dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bunlar;
Düzgün ve tahtalarla çevrilmiş 4m X 26,5 m boyutlarında bir zeminde, 100 – 115 mm çapında sentetik toplarla, tekler, çiftler veya üçler kategorilerinde oynanır.
Fransa kökenli olup 3m X 27,5 m boyutlarında düzgün ve sert bir zeminde, 90 – 100 mm çapında metal toplarla, tekler, çiftler veya üçler kategorilerinde oynanır.
4m X 15 m boyutlarında kum, çakıl, toprak, çim türü zeminlerde, 70 – 78 mm çapında metal toplarla, tekler, çiftler veya üçler kategorilerinde oynanır.
İki tarafından basık olduğu için iki yüzü olan ve tekerlek gibi yuvarlanarak “jack” ya da “kitty” denilen daha küçük boyutlu bir topa doğru atılan toplarla oynanır.
Bocce oynamak, uzaklık ve yakınlık kavramını, algılama yeteneklerini, el, kol ve göz koordinasyonu geliştirirken, esnekliği ve dengeyi de arttırmaktadır.
Açık havada oynanması, arkadaşlarla beraber sohbet ortamı oluşturması, sosyal bir oyun olması çocukların bu sporu mutlulukla yapmasına neden olmaktadır. Spor çocukların kendine güvenini de arttırmaktadır.
Bocce Nedir? Nasıl Oynanır?
Yorum Yaz